2014. 03. 18.

Háromkötetes családregény

Fábián Janka, történész végzettségű fiatal írónő váratlan fordulatokban, hol vidám, hol szívszorító pillanatokban bővelkedő regénye, a Kóthay család több nemzedékének életét mutatja be a XX. század végéig.

Emma szerelme

A tizenhárom éves Emmát apja a halála előtt fiatalkori barátja feleségére és hajdani szerelmére, Kóthay Évára bízza. A Balaton parti festői kisvárosban, ahol még jól emlékeznek Emma világszép édesanyjára és az annak idején róla terjengő pletykákra, féltékenységgel vegyes gyanakvással fogadják a fiatal lányt. Emma élete akkor bolydul fel igazán, amikor váratlanul felbukkan a család régóta Párizsban élő, gyermekorvosként nevet szerzett fia, Gábor.
A lányban, aki gyerekkorában súlyos titkok tudója lett, és aki a férfit vádolja anyja haláláért, feltámad a gyűlölet. Ám a szerelmet és a gyűlöletet olykor csak egy hajszál választja el egymástól. Lehet, hogy Emmát és Gábort minden félreértés és tragédia ellenére mégis egymásnak szánta a sors? 


A fordulatos és megkapó szerelmi történet hátterében ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a XX. század beköszönte, majd az első világháború, a Tanácsköztársaság és a Horthy-korszak kezdete. Az események sodrába vetett nem feddhetetlen, de szeretetreméltó és nagyon is emberi hősök sorsa azt bizonyítja, hogy minden személyes tragédiából és történelmi kataklizmából van kiút. 



A történész végzettségű fiatal írónő első könyve nyitódarabja egy háromkötetes családregénynek, amely egészen XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének az életét.


Emma fiai


A számos félreértés és viszontagság után egymásra talált párnak, az elismert gyerekorvosnak, Kóthay Gábornak és szépséges feleségének, a sikeres írónőnek, Emmának három fia születik. Három különböző jellem, három különböző életút és sors. Mindegyik fiú a maga egyéni módján és eszközeivel keresi boldogulását és boldogságát a húszas-harmincas évek Magyarországán. A legidősebb és legkomolyabb, Tamás, apja nyomdokaiba lépve orvosnak tanul. A középső, a daliás, észbontóan jóképű Péter, akinek egy nő sem tud ellenállni, a Ludovika növendéke, és a berlini olimpiára készül, ahová ki is jut, miközben egyre inkább belesodródik a politikába. A legkisebb, az apja rajztehetségét öröklő, visszahúzódó, álmodozó Öcsi festőnövendékként bontogatja szárnyait. Aztán egy napon találkozik valakivel, aki nemcsak az ő, de a fivérei életét is megváltoztatja...A nagy világégés, Magyarország belépése a háborúba, a keleti fronton harcoló csapatok pusztulása, a német megszállás, majd a nyilas rémuralom történései természetszerűen a Kóthay családot is megrendítik; nem hiányoznak a rosszakarók, és nem maradnak el a tragédiák sem. Az 1945 után kibontakozó új rendszer pedig semmi jót nem ígér az életben maradottaknak.A történész végzettségű fiatal írónő váratlan fordulatokban, hol vidám, hol felemelő, hol szívszorító pillanatokban bővelkedő könyve a második darabja egy háromkötetes családregénynek, amely egészen a XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét.


Emma lánya


A számos félreértés és viszontagság után egymásra talált párnak, az elismert gyerekorvosnak, Kóthay Gábornak és feleségének, a sikeres írónőnek, Emmának a három fiú után végre lánya születik. A szépséges, arany hajú Éva színésznőnek készül, ám közbeszól a háború, majd a kommunista diktatúra. Évát és családját osztályellenségnek minősítik, kitelepítik. Az 1956-os forradalom után, amelyben ilyen-olyan módon szinte minden Kóthay részt vesz, a família tagjai ismét elszakadnak egymástól. Emma a lányával, Évával és az unokájával egy rövid párizsi megálló után Amerikába emigrál, Tamásék azonban az otthon maradás mellett döntenek.A század második felének eseményeit a szélrózsa minden irányába szétszóródó Kóthay gyerekek és unokák különbözőképpen élik meg. A forradalmat követő megtorlás, 1968 Párizsa, a hatvanas-hetvenes évek Amerikája, a szögesdróton inneni nyomasztó világ, a kései Kádár-korszak békés álarca mögött a szabadság fájó hiánya, majd a rendszerváltás éppen úgy főszereplői a könyvnek, mint az egyre népesebb família. Végül, a fordulat évében egy boldog-szomorú esemény kapcsán újra összegyűlik az egész család a régi, Balaton-parti házban, ahol az is kiderül, hogy habár végleg lezárult egy korszak, lesz, aki továbbviszi Emma örökségét.A történész végzettségű fiatal írónő váratlan fordulatokban, hol vidám, hol felemelő, hol szívszorító pillanatokban bővelkedő regénye befejező része a háromkötetes családregénynek, amely egészen a XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét. 

forrás: http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom